Kun je iemands toekomst stelen?

toekomst
“Nu is nu en het volgende moment begint de toekomst”

Kun je iemands toekomst stelen? Daar dachten leerlingen uit groep 7 over na. Dit kon, aldus een leerlinge, want een tante had een ernstig ongeluk gekregen en werd blind, hierdoor kon zij geen hondentrainer worden. Tenminste dat dacht ze, maar uiteindelijk werd ze het toch wel.

Een andere leerling reageerde direct met de opmerking dat je alleen iemands toekomst kunt stelen als je iemand vermoordt, want zelfs al ben je blind geworden, je leeft nog en dus heb je nog een toekomst. Nu is nu en het volgende moment is het al toekomst.

Dit geldt ook voor iemand die in de gevangenis belandt. Hij doet misschien niet wat hij wilde doen, maar leeft nog en heeft dus een toekomst.

Het gesprek ging zo nog even door, totdat de leerlinge die als eerste het woord nam opmerkte dat zij van gedachten was veranderd. O ja? “Ik dacht dat je iemands toekomst kon stelen, zoals bij mijn tante, maar daar ben ik het nu niet meer mee eens. Want het klopt eigenlijk wel dat je nog steeds een toekomst hebt, ze is zelfs nog hondentrainer geworden! Alleen als je leven eindigt, eindigt je toekomst.”

Al bijna 4 jaar filosofeert Filosoferen in de klas wekelijks op een Christelijke Montessorischool met kinderen uit groep 2, groep 4 en groep 7. De vraag komt uit de Praatprikkels van de Filosofiejuf.

Auteur: Marianne

Mensen kritisch leren nadenken is wat ik doe. Ik werk voor verschillende scholen, organiseer workshops, geef trainingen en les in mediawijsheid, coach kinderen en jongeren & filosofeer met kinderen, jongeren en volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.